fbpx

Jesień, czyli sezon na zupy

rodzaje makaronów
Wariacje na temat pasty
13 października, 2021
spaghetti z kurkami
Jesień pachnie grzybami
16 listopada, 2021
Show all

Jesień, czyli sezon na zupy

zupy na jesień

Jesienna, deszczowa aura sprawia, że mamy ochotę na potrawy, które rozgrzeją nasz żołądek. W Brocci oprócz przepysznych włoskich makaronów i najlepszych pizz w mieście znajdziecie również rozgrzewające kremy. Przygotowujemy je ze starannie dobranych składników o najlepszej jakości. W czasie gotowania używamy sezonowych produktów. Stanowią one zarówno przepyszny starter przed daniem głównym jak i pełnowartościowy, wyśmienity posiłek.

Chyba każdy z nas mógł usłyszeć od swojej babci będąc dzieckiem: ,,Jedź zupy, a będziesz zdrowy”. Mają w tym bowiem bardzo dużo racji. Wszak nie od dziś wiadomo, że babcie wiedzą wszystko najlepiej. 😉 Starannie przygotowane zupy posiadają w sobie nie tylko walory smakowe, ale i również zdrowotne! Warzywa, które stanowią główny składnik zup dostarczają nam wiele witamin. Znajdziemy w nich również ogromną dawkę błonnika, który z kolei wspiera odchudzanie. Zupy nawadniają nasz organizm i pozostawiają uczucie sytości. Dzięki nim szybciej się najadamy i unikamy przejadania. Są one też wspaniała posiłkową alternatywą dla osób na diecie, ponieważ dzięki dużej ilości warzyw posiadają mało kalorii. Sposobów na przyrządzenie zup jest bardzo wiele. Można je ugotować w sposób wegetariański, jak i również mięsny. Zupa może być ostra i łagodna. Ciężko więc, by mogły się one komuś znudzić. Dlatego też warto wprowadzić je do swojej diety.

Odwiedzając naszą Restaurację zapytaj kelnera o zupę dnia, która zmienia się w naszym menu. Dbamy o to, abyście przy częstych odwiedzinach mogli się czymś zaskoczyć. 😉 Wybierając się do nas z maluchem koniecznie spróbujcie zupy krem z pomidorów pelati. Warzywa te zawierają w sobie takie minerały, jak selen, cynk oraz mnóstwo witamin, np. A, K i C. Oprócz tego, znajduje się w nich błonnik, który daje uczucie sytości na długo oraz likopen. On z kolei jest związkiem organicznym z grupy karotenów, który zwalcza produkcje wolnych rodników. Dba o nasze serce, naczynia krwionośne, wzmacnia kości i walczy z cholesterolem. To tylko niektóre z jego cudownych właściwości, ponieważ ma ich wiele.

menu

zamów zupkę 🙂