Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ciężko znaleźć kogoś, kto jej nie lubi. Naukowcy podejrzewają, że taki człowiek nie istnieje. 😉
Kluczową rolę w kreowaniu smaku pizzy odgrywa ciasto. Odpowiednia mąką, długie wyrabianie, wyrastanie ciasta, a następnie jego rozciąganie – to elementy, które należy starannie dobrać, aby uzyskać efekt, który powali każdego smakosza na kolana.
Sos to następny składnik, który nadaje całości odpowiednich walorów smakowych. Włosi uważają, iż jego smak powinien być intensywny i charakteryzować się smakiem naturalnych warzyw. Do jego przygotowania należy użyć pomidorów najwyższej jakości, które w połączeniu z odpowiednimi przyprawami nadadzą pizzy wyśmienity aromat.
Na ostatnim etapie wystarczy starannie dobrać dodatki, które zabiorą nas w pyszną kulinarną przygodę. Gorąca pizza po wyciągnięciu z pieca jest od razu gotowa do spożycia. Włoska kuchnia słynie z podawania jej ze smakowymi oliwami. Nie jest tajemnicą, że tłuszcze są nośnikami smaku. Taki zabieg pozwala na wzmocnienie doznań płynących ze spożywania pizzy. Niektórzy uważają, że istotne jest również, by jeść pizzę wszystkimi zmysłami. Podobno dlatego spożywanie pizzy rękoma sprawia nam jeszcze większą przyjemność.