Jednym z kluczowych elementów pizzy jest sos. To on łączy ze sobą ciasto i dodatki. Niesamowicie istotne jest to, by składał się z dobrej jakości pomidorów, które kryją w sobie wiele witamin oraz składników odżywczych. W naszej pizzerii sos jest przygotowywany z włoskiej odmiany pomidorów pelati.
Intensywna czerwień, która przystraja pomidory to zasługa likopenu. Jest to naturalny, czerwony barwnik, który jest silnym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Jak działa na ludzki organizm? Bardzo korzystnie! Dzięki niemu starzejemy się wolniej. To ze względu na to, iż neutralizuje wolne rodniki. Witamina C jest niezwykle ważna w budowaniu naszej odporności. Pomidory posiadają jej wysoką zawartość. Warto pamiętać też o tym, iż witamina C przyśpiesza gojenie się ran, dotlenia skórę oraz umacnia naczynia krwionośne. W pomidorach znajdziemy również witaminę K, która utrzymuje prawidłową gospodarkę wapniową organizmu oraz zapobiega zakrzepom krwi. W pomidorze znajdziemy również witaminę E, którą nie bez powodu okrzyknięto ,,witaminą młodości”. Posiada ona bowiem właściwości, które zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Witamina E stosowana zewnętrznie, np. poprzez wcieranie czy smarowanie – skutecznie walczy z trądzikiem oraz rozjaśnia niedoskonałości skóry, np. przebarwienia.
Średniej wielkości pomidor waży około 170g i zawiera 32 kalorie. To wspaniała wiadomość dla wszystkich walczących o wysportowaną sylwetkę. Mimo niewielkiej ilości kalorii pomidor zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych. Co stwarza korzystną sytuację do utraty nadprogramowych kilogramów.
Pomidor jest owocem czy warzywem? To chyba najbardziej znane pytanie tyczące się pomidorów. Botanicy uznają go za mięsistą jagodę. Bezdyskusyjne jest to, że jagoda należy do grupy owoców. Fakt, że pomidor nie posiada dużej zawartości cukru oraz charakter w jakim zazwyczaj się go podaje sprawia, że zalicza się go do warzyw. Jakkolwiek jednak go sklasyfikujemy niezaprzeczalne jest to, iż to pyszne warzywo. Co więcej bogate w witaminy i minerały stanowi również obfite źródło błonnika. Pomidory można przyrządzać na przeróżne sposoby. Jednym z popularnych rodzajów przetworzonych pomidorów są – suszone pomidory. Ciekawe jest to, że nie tracą one po obróbce swoich właściwości prozdrowotnych. Zwiększają bowiem one ilość potasu oraz błonnika.
Co najważniejsze – pomidory znajdziecie na naszej pysznej pizzy – czy to w postaci sosu czy jako pyszny dodatek. Zapraszamy do Brocci, abyście mogli doładować się ich fenomenalnymi właściwościami oraz zachwycić kubki smakowe.
Najwspanialszy krem z pomidorów możecie zamówić <tutaj> 🙂