Rodzaje makaronów.
Mówi się, iż królem włoskiej kuchni jest makaron. W żadnym włoskim domu nie może go zabraknąć. Czy wiecie, że 25 października na całym Świecie obchodzi się Święto Makaronu (World Pasta Day)? Ustanowiono je już w 1995 roku z inicjatywy 40 producentów makaronu. Ten fakt ukazuje w jak dużej skali spożywamy makaron na całym świecie.
Produkując makaron musimy mieć przygotowane odpowiednie składniki, wyrobić z nich ciasto, uformować oraz wykroić je odpowiednio. W kolejnych krokach zostaje tylko suszenie i odpowiednie przechowywanie gotowego produktu. Możemy wyróżnić wiele rodzajów makaronu. Jednym z najbardziej popularnych jest makaron spaghetti. Jest on cienki, długi i nitkowaty. Od razu kojarzy się nam z spaghetti bolognese, który szybko zdobył sobie zwolenników wśród naszych rodaków. Często bowiem konsumujemy go na obiad.
Długi, szeroki, spłaszczony makaron… Przed ugotowaniem często widnieje w postaci zwiniętych gniazdek, a po ugotowaniu staję się prosty. Nie może to być nic innego, a tagiatelle! Legenda głosi, że jego kształt został zainspirowany ślubną fryzurą córki papieża. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do pysznych, gęstych sosów.
Makaron conchigiloni kształtem przypomina muszle ślimaka. Spotkać go możemy w dużych i małych rozmiarach. Te większe conchigiloni zazwyczaj po ugotowaniu wypełniamy farszem, a następnie zapiekamy z sosem oraz serem. Natomiast te drobniejsze wykorzystujemy są do sałatek czy zup.
Najczęstszym towarzyszem Pesto oraz owoców morza jest makaron linguine. Najprościej można powiedzieć, iż jest to makaron spaghetti, ale spłaszczony.
W Polsce równie dobrze znany jak makaron spaghetti jest makaron penne. Potocznie określiliśmy go ‘’rurkami”. Z włoskiego ‘’penna’’ oznacza ‘’pióro”. Stąd kształt wspomnianego makaronu. Jest to taki rodzaj, który stosuje się praktycznie do wszystkiego – od zapiekanek po sałatki.
Na szczęście nie musisz lecieć do Włoch, aby skosztować przepysznego makaronu. U nas w Restauracji znajdziesz wiele ciekawych pozycji. Możesz zacząć swoją przygodę od klasycznego spaghetti aglio e olio podsmażonego na oliwie z czosnkiem, papryczką chilli oraz posypanego parmezanem. Potem przechodząc przez carbonare, bolognese, pomodori secchi i inne ciekawe pozycje. Kończąc na tagiatelle z owocami morza duszonymi w winie. Przyjdź do Brocci i sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy. 😉