Sezon na szparagi otwarty! 🙂
Można już u nas zasmakować tych wspaniałych warzyw podawanych zarówno na pizzy, jak i z pastami.
Szparagi, jako warzywo sezonowe pojawia się na przełomie kwietnia i maja i trwa, aż do końca lipca.
Występują w odmianie białej (rosną przysypane ziemią i nie mają kontaktu ze słońcem) oraz zielonej. te drugie mają więcej własności odżywczych.
Te pyszne warzywa, zawierają w sobie dużo błonnika, co korzystnie wpływa na układ trawienny, a także kwas foliowy (zalecane dla kobiet w ciąży), beta-karoten i witamina C oraz E poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Wapń i fosfor wzmocnią nasze kości i zęby.
Przygotowaliśmy dla Was pizze z zielonymi szparagami, tym także dla wegan oraz tagliatelle i gnocchi. Dodatkowo z białych szparagów nasi kucharze przygotowują pyszny krem.
Serdecznie zapraszamy.