W tłumaczeniu z włoskiego na polski słowo ,,tirarsi su’’ oznacza ,,podnosić’’. Wielu Włochów mówi o tym, że ,,tiramisu’’ oznacza ,,uniesienie do nieba”. Coś w tym być może, ponieważ konsumpcja tego deseru jest niebiańsko przyjemna.
W Brocci Tiramisu podajemy z nutą likieru Amaretto. Jest jednak wiele różnych kombinacji tej słodkości. Włosi znają ich bardzo wiele. Podają je z truskawkami, migdałami czy czekoladą. My stawiamy na klasykę, by wyciągnąć z niego to co najlepsze.
Obowiązkowe składniki zawarte w przepisie na tiramisu to: jajka, serek mascarpone, cukier, biszkopty, kakao, likier oraz espresso. To bardzo ważne, żeby używać ich w odpowiednich proporcjach. Sukces jest wtedy, gdy żaden smak nie dominuje. Istotne jest, aby całość tworzyła harmonię. Wpadnij do nas i sprawdź czy nasze tiramisu pozwoli Ci się unieść. 😉