Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/brocci/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/brocci/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2699

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/brocci/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3581
Włoskie desery - Pizzeria Brocci

Włoskie desery

brocci

CIASTO DNIA / CAKE OF THE DAY

sprawdź, co dziś upiekliśmy
check what we baked today
16,90 PLN
TIRAMISU WŁOSKI DESER

TIRAMISU

biszkopt przekładany kremem mascarpone z nutą likieru Amaretto
sponge cake layered with mascarpone cream with a hint of Amaretto liqueur
17,90 PLN
fondant ciastko z czekoladą

FONDANT

gorące, czekoladowe ciacho z płynnym środkiem
hot, choclete cake with liquid inside/span>
12,90 PLN
brocci

BEZA MASCARPONE

włoski deser na bazie serka mascarpone podawany z coulis owocowym
italian dessert on the basis of mascarpone cheese served with fruit coulis
23,90 PLN

Rozkosz dla podniebienia, czyli włoski deser

Kuchnia włoska słynie nie tylko z makaronów i pizzy, ale również z niepowtarzalnych, wspaniałych deserów, którym trudno się oprzeć. Włochy to kraj, znajdziemy wiele kawiarenek czy cukierni kuszących apetycznymi, pięknie udekorowanymi słodkościami. W połączeniu z aromatycznym espresso, czy delikatną kawą latte stanowią doskonałe zwieńczenie obiadu oraz okazję do dalszego ucztowania w gronie rodziny i przyjaciół.

Włoskie desery są dla mieszkańców Półwyspu Apenińskiego bardzo ważnym kulinarnym produktem, dlatego często zdarza się, że poszczególne regiony toczą spór o to, który z nich jest ojczyzną danego przysmaku. Dodatkowo wiele z nich obrasta legendą dotyczącą tego, kiedy, ale też, w jaki sposób powstały oraz jaki kucharz był ich twórcą. Niezależnie od autorstwa deserów czy ich historii – wszystkie są doskonałe, przez co uwodzą zarówno rodowitych Włochów, jak i odwiedzających turystów, którzy chętnie próbują regionalnych słodkości.

Najpopularniejsze włoskie desery

Wśród najbardziej znanych włoskich deserów na pewno króluje słynne tiramisu, które Włosi najchętniej jadają na drugie śniadanie. To ciasto robione na bazie biszkoptu nasączonego kawą i likierem Amaretto oraz pysznej masy z serka mascarpone. Jego niepowtarzalny smak zdobył serca wielu Polaków, którzy chętnie zamawiają go w kawiarniach albo przyrządzają samodzielnie. Kolejny znany przysmak to bardzo delikatna panna cotta przygotowywana ze śmietanki kremówki, cukru i żelatyny, podawana najczęściej z owocowym musem. Wiele włoskich deserów przygotowuje się z wykorzystaniem sera ricotta są to np. wilgotny sernik torta di ricotta z dodatkiem migdałów i rodzynek, o zniewalającym zapachu pomarańczy czy chrupiące rurki cannoli wypełnione masą z tego właśnie sera.

Ponieważ, jak wiadomo Włochy, to kraj o bardzo ciepłym klimacie, ogromnym powodzeniem cieszą się tu uznawane przez wielu za najlepsze na świecie lody, które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, równie doskonale wyglądają. Przygotowywane na bazie naturalnych składników, z różnorodnymi dodatkami sprzedawane są niemal wszędzie do późnych godzin nocnych. Orzeźwienie w upalne dni przynosi również pochodząca z Sycylii granita – włoski deser, który powstaje z połączenia owoców, soków owocowych lub kawy z cukrem i rozdrobnionym lodem.

To tylko niektóre z apetycznych specjałów, którymi delektują się mieszkańcy Włoch. Na pewno każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj, odnajdzie tu swoje ulubione smaki, które coraz częściej możemy też spotkać w naszym kraju.