Rozkosz dla podniebienia, czyli włoski deser
Kuchnia włoska słynie nie tylko z makaronów i pizzy, ale również z niepowtarzalnych, wspaniałych deserów, którym trudno się oprzeć. Włochy to kraj, znajdziemy wiele kawiarenek czy cukierni kuszących apetycznymi, pięknie udekorowanymi słodkościami. W połączeniu z aromatycznym espresso, czy delikatną kawą latte stanowią doskonałe zwieńczenie obiadu oraz okazję do dalszego ucztowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Włoskie desery są dla mieszkańców Półwyspu Apenińskiego bardzo ważnym kulinarnym produktem, dlatego często zdarza się, że poszczególne regiony toczą spór o to, który z nich jest ojczyzną danego przysmaku. Dodatkowo wiele z nich obrasta legendą dotyczącą tego, kiedy, ale też, w jaki sposób powstały oraz jaki kucharz był ich twórcą. Niezależnie od autorstwa deserów czy ich historii – wszystkie są doskonałe, przez co uwodzą zarówno rodowitych Włochów, jak i odwiedzających turystów, którzy chętnie próbują regionalnych słodkości.
Najpopularniejsze włoskie desery
Wśród najbardziej znanych włoskich deserów na pewno króluje słynne tiramisu, które Włosi najchętniej jadają na drugie śniadanie. To ciasto robione na bazie biszkoptu nasączonego kawą i likierem Amaretto oraz pysznej masy z serka mascarpone. Jego niepowtarzalny smak zdobył serca wielu Polaków, którzy chętnie zamawiają go w kawiarniach albo przyrządzają samodzielnie. Kolejny znany przysmak to bardzo delikatna panna cotta przygotowywana ze śmietanki kremówki, cukru i żelatyny, podawana najczęściej z owocowym musem. Wiele włoskich deserów przygotowuje się z wykorzystaniem sera ricotta są to np. wilgotny sernik torta di ricotta z dodatkiem migdałów i rodzynek, o zniewalającym zapachu pomarańczy czy chrupiące rurki cannoli wypełnione masą z tego właśnie sera.
Ponieważ, jak wiadomo Włochy, to kraj o bardzo ciepłym klimacie, ogromnym powodzeniem cieszą się tu uznawane przez wielu za najlepsze na świecie lody, które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, równie doskonale wyglądają. Przygotowywane na bazie naturalnych składników, z różnorodnymi dodatkami sprzedawane są niemal wszędzie do późnych godzin nocnych. Orzeźwienie w upalne dni przynosi również pochodząca z Sycylii granita – włoski deser, który powstaje z połączenia owoców, soków owocowych lub kawy z cukrem i rozdrobnionym lodem.
To tylko niektóre z apetycznych specjałów, którymi delektują się mieszkańcy Włoch. Na pewno każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj, odnajdzie tu swoje ulubione smaki, które coraz częściej możemy też spotkać w naszym kraju.